"A koncerten megmutatjuk a zenekar zord rock'n'roll énjét, de lesz halk, színházba kívánkozó rész is, folyamatos meséléssel. A látvánnyal, a fénnyel, a vetítéssel mesevilágot próbálunk teremteni" - mondta Varga Livius, a Quimby ütőhangszerese, énekese a jubileumi koncert helyszínén kedden tartott sajtóeseményen.

Kiss Tibor szerint az együttes valahol ott van a nagymama és a házikedvencek között, "sz...al bekent aranykeretben, hiszen az élet pelenkával kezdődik és fejeződik be". Az énekes, gitáros, dalszerző jó érzésnek nevezte, hogy rajongóik egy része évi 30-40 alkalommal is megnézi őket koncerten, ami nem adatik meg a világban turnézó világsztároknak.

A hattagú Quimby az újságírók előtt eljátszott hat dalt új, a koncertre megjelenő albumáról, köztük a Lejárt lemezek, a Forradalom, a Méznyaló (ezt Kárpáti Dódi trombitás énekli) és a Heaven Goes to Heaven című dalt. Mint Kiss Tibor elmondta, utóbbit a szír konfliktus ihlette. Hozzátette: valamennyi új dal "ősi gyökerű".

A 2,5-3 órásra tervezett Aréna-koncert dallistáját a hat zenekari tag mellett az interneten a közönség is befolyásolhatta szavazatával, de mint megjegyezték, ezen a renden a Micsodaország dramaturgiája még változtathat. Lesz néhány zenész és táncos is, a produkcióba illő közreműködő.

Az új stúdióalbum a november 26-i koncert napján jelenik meg, ezt még szeptemberben megelőz egy angol nyelvű válogatás, az English Breakfast. "Angolul kezdtünk, aztán ahogy érett a zenénk és kitisztult a kép, úgy jöttek a magyar szövegek, de külföldi koncertjeinken ma is jól jön, hogy vannak angol nyelvű számaink, meg időnként német betét, kínai rész és spanyol refrén is. Kulcslyuk ez a világ felé, egy kis nyitottság" - mondta Kiss Tibi.

Szerinte 25 éven át csak úgy lehet csinálni egy zenekart, ha szereti az ember és a jelenben él. "Szerencsére gitározni ülve talán még 90 évesen is lehet". Kiss Tibi szerint a tematikusan múltidéző koncerteknek sok értelme nincs, mert bár szívesen játszanak régebbi dalokat, az embernek nincs kedve visszamenni a régi dolgokhoz, mert az a megfelelési kényszer rock and roll változata. "Úgyis mindig ugyanazt a dalt írjuk".

A Quimby szeptember vége felé egy háromállomásos európai miniturnét tesz: 23-án az amszterdami Melkwegben, 24-én a brüsszeli l'Ancienne Belgique-ben, 30-án a londoni The Grandben játszanak. "A The Grand volt az első hely, ahol annak idején Jimi Hendrix az Egyesült Királyságban fellépett" - tette hozzá Mikuli Ferenc basszusgitáros.

Balanyi Szilárd billentyűs az MTI-ek azt mondta, nagyszerű érzés ilyen legendás koncerthelyszíneken fellépni, még akkor is, ha a közönség elsősorban a kint élő magyarokból fog állni.

"Az új stúdióalbumnak még nem tudjuk a címét. Egyelőre a most eljátszott hat dal készült el, további négy-hat szám várható október elejéig, amikor újra jön a német hangmérnök, Bernhard Hahn, akivel befejezzük a lemezt. A már befejezett dalok előre mutatnak, nem a múltba, ami nagyon jó, úgy érzem, sikerült elkerülni, hogy magunkat ismételjük. Tavasszal valószínűleg külön is lesz lemezbemutató" - mondta Balanyi Szilárd.

A Quimby (Kiss, Varga, Kárpáti, Mikuli és Balanyi mellett Gerdesits Ferenc dobos alkotja a zenekart) eddig tizenöt lemezt készített, a legutóbbi stúdióalbum, a Kaktuszliget 2013-ban jelent meg.

(Forrás:celebrajongo.hu;mti/Fotó:mti)