Innen e hónap elején átvitték a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által működtetett, Szent Bertalan nevét viselő kórházba - St. Bartholomew's Hospital -, ahol nem sokkal később sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre.

A londoni City pénzügyi központjában működő, csaknem 900 éve alapított kórház - közkeletű nevén Barts - a brit főváros első számú szívgyógyászati klinikája.

Fülöp herceg ezután visszakerült a VII. Eduárd kórházba, ahol keddi hazatéréséig lábadozott.

Az edinburghi herceg 28 napig volt kórházban.

Fülöp - aki júniusban ünnepli 100. születésnapját és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől - az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Komoly szívproblémái is voltak az elmúlt években. A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor a herceget 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással, valamint egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A palota továbbra sem közölte, hogy a kedden véget ért csaknem egyhavi kórházi tartózkodás idején pontosan milyen kezeléseket végeztek el II. Erzsébet királynő férjén, és azt sem ismertette, hogy a szívprobléma mellett Fülöpnek milyen jellegű fertőzéses megbetegedése volt.

Udvari illetékesek már az edinburghi herceg kórházi kezelésének elején hangsúlyozták, hogy Fülöpöt nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni.

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő - aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját és 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján - már január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

Az edinburghi herceg és a brit uralkodó tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

 

Forrás: celebrajongo.hu, MTI | Kép: pixabay.com