Ismeretlen tettesek egy londoni lakásból öt olyan hatástalanított lőfegyvert zsákmányoltak , amelyet valaha James Bond-filmekben használtak.

A részben pótolhatatlan filmtörténeti ereklyék összértékét a rendőrség 100 ezer fontra (40 millió forint) becsüli. Az Enfield negyedből, egy magángyűjteményből eltűnt fegyverek között szerepel egy Walter PPK, amelyet utolsó 007-es filmjében, az 1985-ös Halálvágtában használt Roger Moore, továbbá egy Smith & Wesson 44 Magnum revolver, amelyet első James Bond-filmjében, az Élni és halni hagyni-ban (1973) viselt a színész.

A betörők zsákmányoltak továbbá három olyan pisztolyt, amely a Pierece Brosnan főszereplésével forgatott, Halj meg máskor (2002) című epizódban szerepelt.

Az ellopott fegyverek nagyon feltűnőek, kifejezetten az egyes James Bond-epizódok számára készültek, és nagy valószínűséggel felismerik őket a filmrajongók vagy bárki, akinek megvételre felajánlják – mondta a londoni rendőrség szóvivője. A rendőrség szerint a fegyverek némelyike pótolhatatlan, például a Magnum az egyetlen olyan a világon, amelyet teljes egészében krómoztak.

A rendőrség a lakosság segítségét kérte a betörők kézre kerítéséhez. A bűnözőket egyébként, akik szemtanúk szerint hárman voltak és kelet-európai akcentussal beszéltek, a szomszédok megzavarták, de azoknak sikerült elmenekülniük egy ezüstszínű autóval.

 

(Fotó: pixabay.com)