Tina Turner november 26-án betöltötte a nyolcvanat, de a rocknagyi a mai napig is titkolja pontosan hány éves.

Anna Mae Bullock néven jött a világra Tennessee államban, Nutbush városkában. Egyes források szerint nem 1939-ben, hanem egy évvel korábban, mások szerint viszont egy évvel később született.

Első férjével mérgező volt a kapcsolata

Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan szólóénekessé lépett elő, és a gitáros Ike feleségül vette. Személyes kapcsolatuk azonban egyre jobban megromlott, a drogokra rászokott Ike kizsákmányolta, csalta és ütötte-verte feleségét. A pohár 1976-ban telt be: az énekesnő egy színpadi veszekedés után a turné közepén hagyta ott férjét, saját bevallása szerint 36 cent készpénzzel és egy benzinkártyával zsebében. Ike Turnerrel, aki 2007-ben drogtúladagolásban halt meg, soha többé nem beszélt, csak a nevét tartotta meg.

Volt, hogy nélkülöznie kellett

Takarított, olykor segélyen élt, hogy el tudja tartani gyerekeit. A szakma leírta. Mígnem, 1984-ben a rockzene egyik legnagyszerűbb visszatérésének lehetett tanúja a világ. A negyvenöt éves Tina Private Dancer című, ötödik szóló albumából (a címadó dalt Mark Knopfler Tinának írta) 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat söpört be érte, What’s Love Got to Do It című dala listavezető lett Amerikában.

Színésznőként is tarolt

Tina Turner a filmvásznon is bizonyított: szerepelt a Who együttes Tommy című musicaljének filmváltozatában, egy Mad Max-filmben és Az utolsó akcióhős című filmben, s ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát.

Svájci állampolgár

2013-ban a nála jóval fiatalabb német producerhez, Erwin Bachhoz ment feleségül, akivel már húsz éve él együtt, és miatta az állampolgárságot is felvette.